perjantai 15. helmikuuta 2013

Suomalainen luontosuhde vai ulkomaalainen

Ktaselin joskus Ranskan television luonto-ohjelmaa. Siinä oli villisikoja ja vasikan tapaan liikkuvia peuroja ehkä 30m x 100m metsikköpläntillä, jossa oli lammikko. Niinkö vähän on luonnosta Ranskassa jäljellä?! Tuoko se on erämaisin ympäristö? Vaikka Ranskan lämpimämpi ilmasto houkuttaa, niin luontoa on kyllä käsittämättömän vähän siellä.
Niin ikään telkussa oli jotakin ohjelmaa Venäjän maaseudulta, jossa maajussit elelivät peltojen keskellä vailla kontaktia villiin luontoon.
Brasiliassa ja Uudessa Guineassa on vielä alkuasukkaita, mutta asuvat kylissä eikä sademetsään ole meneminen, koska siellä on huippuvaarallisia käärmeitä. Suomalainen kesämökkeilijä tai retkeilijä sen sijaan voi vapaasti kuljeskella metsissä ja järvillä (Brasiliassa vaanivat pienet krokotiilit) eikä ole vaaraa mistään, vaikka tottumatonkin kulkisi päiväkaudet ja yöpyisi retkellä. Eiköhän suomalaisen mökkeilijän elämä ole sitä käytännönläheistä luonnonrakasta elämää, jota luontosuhteelta ododtamme!
Suomen Luonto -lehdessä oli juttua Kanadan mustakarhuista, tosi hurjilta vaikuttivat. Niistä ja kai Kanadasta tulevista valkoposkihanhista saa sen kuvan, että ihmisten ja eläinten välit ovat Kanadassa tosi rikkinäiset. Siinä meni se intiaani- ja uudisraivaajaihanne! Suomalainen sen sijaan aidosti arvostaa luontoa ja on sovussa sen kanssa, niin kuin kuuluisikin. Kai se paras paikka olla "villi alkuasukas" on suomalainen kesämökki, jollakin kymmenien tuhansien järviemme rannoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti